Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Kvalitéer hos Jane Wikström

Tyger och kvalitéer
De tyger jag använder har alla det gemensamt att de ska kännas sköna att ha på sig och därför blir det nästan alltid rena naturmaterial. Men de ska också hålla för att användas om och om igen och att de ska gå att tvätta hemma. Jag försöker, när det går, att använda tyger med fibrer som är ekologiskt odlade och som beretts på ett miljöanpassat vis.

Beredning i Sverige
En stor del av mina kvalitéer bereds här i Sverige. De stickas på ett familjeägt företag som ligger i Ulricehamn i Sveriges traditionella TEKO-bygd. Vidare beredning som tvättning och färgning sker också i Sverige.

Andra kvalitéer köper jag från duktiga leverantörer. De vet vad som är viktigt för mig, även min önskan om miljöanpassade material, och de försöker så långt det går att uppfylla kraven.

Nya fibrer
Jag tycker att det är spännande att arbeta med de nya fibrer som utvecklas för att vara snällare både mot oss människor och mot naturen. I min kollektion har jag idag till exempel en kvalité som är en blandning av återvunna läskflaskor och hampa! Att återvinna syntetiska material för att göra syntetfiber är ett sätt att spara på oljan, en resurs som ständigt diskuteras - hur länge ska den egentligen räcka? Hampan i sin tur är också en fiber som kommer mer och mer, den är så tålig vid odling att man inte behöver några jordbrukskemikalier.

Färgväxande bomull
Men den fiber jag brinner mest för är den fägväxande bomullen. Den färgväxande bomullen har olika färger redan när den växer på plantan. Det är inget konstigt, utan precis som blommor kan ha olika färg så kan bomullen ha det. Det handlar alltså inte om något hokus pokus eller genmodifiering eller så.

Den färgväxande bomullen användes redan av indianerna i Sydamerika och återupptäcktes i mitten på 80-talet av en amerikansk forskare, Sally Fox. Sally har genom traditionell korsbefruktning lyckats få fram bomullsfiber i gröna och bruna toner som fungerar för industriell tillverkning. I arkeologiska utgrävningar har man sett att indianerna även hade blå och röda toner och forskningen fortsätter för att odla fram även dessa.

Det bästa med den färgväxande bomullen är naturligtvis att man inte behöver färga den och därmed slipper man en stor kemikalie- och resursbov inom textilberedningen.

Textilberedning
"När det går" skrev jag ovan - ja, ibland är det tyvärr så att miljöanpassade kvalitéer inte håller måttet kvalitetsmässigt. Det är inte så konstigt egentligen, textilberedning är en av de industrier som använder mest kemikalier, och för att göra miljöanpassade kvalitéer så måste man hitta vettiga alternativ till de beprövade kemikalier som traditionellt används och det är inte alltid man når ända fram.

Inom EU och framförallt i Sverige har vi omfattande regelverk för vilka kemikalier som får användas vid textilberedning och de får inte skada varken de som jobbar med beredningen eller oss som senare kommer att bära kläderna. Att arbeta med kvalitéer som beretts i Sverige och Europa är därför också ett sätt att arbeta med omtanke om människa och miljö.

Nyhetsbrev

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet.
 

Jane Wikström Design AB |Per Helsas Gård, Besökaregränd 1 | 27142 YSTAD| 0411 13150| www.janewikstrom.com | butiken@janewikstrom.com
Butiksdesign: FLORAMA