Kundvagn

Antal varor:0st
Summa: 0 kr
Till kassan
Mina sidor

Designern Jane Wikström

Min design
Min dotter Anna brukar fråga: När börjar du designa kommande kollektion egentligen? Och jag kan aldrig svara på det, så jag brukar säga: När jag känner för något nytt att ha på mig! Det ligger kanske något i det också, men jag tror att skapandet ständigt pågår i mitt huvud. Glimtar av inspiration sår frön som till slut kanske får komma till tals i mitt skissblock. Andra idéer blir aldrig mer än just det, idéer.

JW-foto-PH-3

Kläder att må bra i!
Jag vill göra kläder att må bra i. Det är utgångspunkten för min design. Men kläder att må bra i är så mycket mer än hur kläderna ska se ut. Det handlar om hur de sitter på kroppen, hur tyget känns mot huden och inte minst om hur vi som bär kläderna påverkas av de kvalitéer jag väljer. Ja, och så är det viktigt att ingen far illa vid klädernas väg från frö till färdiga plagg. Att designa med omtanke om människa och miljö innebär ibland att jag måste kompromissa i utformningen av en modell eller i val av material.

Tidlös design
Jag jobbar sällan i "vårkollektion" och "höstkollektion" även om vissa modeller såklart är anpassade efter årstiden. Istället tycker jag om att göra tidlösa basplagg som kan vara med i kollektionen länge så att man kan kombinera och komplettera sin garderob. Många av mina kunder har hittat modeller som de köper om och om igen - kanske med en ny färg eller i en ny kvalité - och det skulle inte kännas bra att ta bort dessa modeller bara för att "göra något nytt".
Däremot tycker jag att det är roligt att komplettera basplaggen med modeller som sticker ut lite grand - i färg, form eller trend. Dessa modeller finns det ofta lite färre av och de finns inte med i kollektionen lika länge.

Bra kvalité
Jag vill göra plagg som man kan bära om och om igen. Själv brukar jag ha mina nyaste plagg när jag går på fest och ska vara riktigt fin. Sedan använder jag dem på jobbet så att de blir så där härligt välanvända (ni vet själva hur sköna de mest använda favoritbyxorna är!) och till slut blir de hemma-i-trädgården-kläder. Därför är det viktigt för mig att kläderna är av bra kvalité - så att de slits med värdighet.

Slow fashion
Jag har egentligen jobbat på ovanstående sätt sedan början på 70-talet men för något år sedan hörde jag ett uttryck som kan sammanfatta det: "slow fashion".
Slow fashion har inspirerats av den mer kända slow food-rörelsen och båda är reaktioner mot att allt ska gå så väldigt fort! Trend-skifterna idag ställer stora krav på dem som känner att de måste vara inne. Nej, vi är nog ett par stycken som gärna vill stanna karusellen, ta ett djupt andetag och uppleva det som händer nu utan stressen att skynda vidare snabbare och snabbare - och det gäller inte bara det vi har på oss! För oss sammanfattar följande citat i alla fall hur vi förhåller oss till kläder:

"Slow Fashion is to clothing and design what slow food is to cuisine – natural, organic, ethical, local (where possible) and designs with an emphasis on quality, and of course – taste. Slow Fashion means you can look fantastic and feel 100% guilt free."

Nyhetsbrev

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet.
 

Jane Wikström Design AB |Per Helsas Gård, Besökaregränd 1 | 27142 YSTAD| 0411 13150| www.janewikstrom.com | butiken@janewikstrom.com
Butiksdesign: FLORAMA